5.5.2012

Det Moderna Livet


Tukholman Nationalmuseumissa alkoi pari viikkoa sitten näyttely nimeltään Det moderna livet, johon on kerätty 1800-luvun ranskalaista taidetta taidemuseon omista kokoelmista. Teemana on 1800-luvun yhteiskunnalliset muutokset Ranskassa, ja niiden vaikutus taiteeseen. Taiteilijoina ovat mm. Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Emile Gallé, Edouard Manet, Berthe Morisot, August Rodin ja Gustave Courbet.

La Grenouillère, Pierre-Auguste Renoir, 1869.
Näyttely kuulostaa huikean mielenkiintoiselta – yhteiskuntahistoriaa yhdistettynä taiteeseen! Ja nimenomaan 1800-luvun taiteeseen. Olen aina ollut kiinnostunein impressionismista ja 1800-luvun "kultakaudesta" – ja ennen kaikkea rakastanut Monet'n teoksia. Muistaakseni sain ensimmäisen Monet-taidekirjani jo ala-aste-ikäisenä papaltani! Olen nähnyt Monet'n teoksia ainakin Pariisin Musée d'Orsayssa, Espoon EMMA:ssa (Muistatko, mummi..?), Tukholman Nationalmuseumissa, Lontoon National Galleryssa ja tietysti viime kesänä Pohjois-Ranskan reissumme pääkohteessa, Givernyssä, jossa Monet asui ja työskenteli suurimman osan elämästään.

Givernyn lummelampi kesällä 2011 (Photo by N)
The Water-Lily Pond (Le Bassin aux Nymphes), Claude Monet, 1899.
Ihana Monet-sivu löytyy muuten täältä. Sinne menen selailemaan maalauksia ja haaveilemaan aina kun haluan irtautua arjesta tai muuten vaan piristää itseäni. Tuolla sivustolla taitaa olla laajin kokelma Monet-kuvia (on arvioitu, että Monet maalasi jopa 2000 taulua elämänsä aikana!) ja ne saa myös parilla klikkauksella suhteellisen isoiksi. Tykkään itse maalata Monet-jäljennöksiä/-mukaelmia – niistä yksi on jopa päätynyt isäni asunnon seinälle :)

Lilacs Grey Weather, Claude Monet, 1872.
Muun muassa tuota ylläolevaa taulua olen jäljentänyt useaan otteeseen. Ehkä joku mukaelma siitä vielä joskus päätyy omalle seinällemme. Givernyn lisäksi olemme N:n kanssa muutenkin kulkeneet ympäri Eurooppaa Monet'n jalanjäljissä – sekä sattumalta että tarkoituksella – kohteina mm. Etelä-Ranskan Antibes/Juan-les-Pins, Pariisi, Venetsia, Lontoo, Amsterdam ja Normandian rantakaupungit Êtretat, Trouville, Pourville, Honfleur, Fecamp ja Dieppe. Meillä on sama maku Monet'n kanssa :)


Ihana Venetsia Monet'n silmin: Le Grand Canal, Claude Monet, 1908.
Vaikka Monet'n maalaukset ovat upeita sellaisinaankin, niin kaikista kiehtovimpia ne on, kun niitä pääsee tarkastelemaan luonnossa aivan läheltä. Ollessani yksin työmatkalla Lontoossa viivyin National Galleryn Monet-huoneessa nenä kiinni teoksissa niin kauan, että "museovahti"-herra tuli kyselemään, että onhan neidillä kaikki kunnossa :)

Käymme N:n kanssa katsomassa tämän Nationalmuseumin näyttelyn todennäköisesti nyt viikonloppuna (tai sitten säästämme sen johonkin sateisempaan päivään). Anyways, can't wait! Kerron näyttelystä lisää kunhan olemme sen katsastaneet.

Aurinkoista viikonloppua!

2 kommenttia:

  1. Tän näyttelyn mäki haluun nähdä! t mami

    VastaaPoista
  2. Ei käytykään viime viikonloppuna kun oli niin ihana sää. Voi olla et jaksan odottaa siihen että sä tuut :)

    VastaaPoista